ПІДГОТОВКА ОСЕЛІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ ВОЄННОГО ХАРАКТЕРУ

ПІДГОТОВКА ОСЕЛІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ ВОЄННОГО ХАРАКТЕРУ

Україна протистоїть російській агресії понад двох років, протягом яких тривають військові дії на території нашої держави. Безумовно, державні й місцеві органи влади, служби та інституції відповідають за підтримку і надання допомоги населенню. Однак кожен з нас також долучається до колективної відповідальності за безпеку своїх близьких, громади, країни.

Коли безпека під загрозою, готовність до взаємної допомоги стає вирішальною. А гарна підготовка – запорукою кращої допомоги близьким і тим, хто особливо її потребує. Чітке розуміння алгоритму дій допоможе ефективніше впоратися з кризою та зменшити її негативні наслідки. Варто продумати заздалегідь, аби краще обладнати своє житло на випадок надзвичайної ситуації воєнного характеру та захистити себе і близьких.

В першу чергу необхідно нанести захисні смуги зі скочу (паперу, тканини) на віконне скло для підвищення його стійкості до вибухової хвилі та зменшення кількості уламків і уникнення травмування у разі його пошкодження. По можливості обладнайте укриття у підвалі, захистіть його мішками з піском, передбачте наявність аварійного виходу. При наявності земельної ділянки обладнайте укриття на такій відстані від будинку, яка більше його висоти. Забезпечте оселю запасами питної та технічної води, а також зробіть запас продуктів тривалого зберігання. Додатково укомплектуйте домашню аптечку засобами надання домедичної допомоги. Закупіть засоби первинного пожежогасіння, підготуйте ліхтарики та комплекти запасних елементів живлення до них, акумуляторні лампи та свічки на випадок відключення енергопостачання. При можливості, підготуйте прилади для приготування їжі у разі відсутності газу і електропостачання. Завчасно необхідно підготувати речі першої необхідності та документи на випадок термінової евакуації або переходу до захисних споруд цивільного захисту або інших сховищ (підвалів, погребів тощо). Особистий транспорт тримайте у справному стані із запасом палива для виїзду з небезпечного району. При наближенні прохолодної пори року необхідно продумати питання щодо обігріву оселі у випадку відключення централізованого опалення.

Зберігайте спокій і концентрацію. Від цього залежатиме наскільки вправно і швидко ви зможете впоратися з кризою і мінімізувати її наслідки.

Криворізькі територіальні курси ЦЗ та БЖД (І категорії)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *