Школа STEM.MАS.UА.

З 14 по 19 вересня в м. Запоріжжя пройшла осіння Всеукраїнська школа STEM.MАS.UА. До неї були запрошені учні, які показали високі результати під час конкурсу «МАН-Юніор Дослідник» та їх тренери. Дніпропетровську область представляли учениці 8-А класу Хомуха Вероніка та Хорольська Вероніка, учень 10-А класу Аннаєв Данііл Криворізького Центрально-Міського ліцею та їх вчителі Драмарецька Марія Геннадіївна та Бондарчук Тетяна Вікторівна.

Цікавою була форма проведення цієї школи, яка передбачала співпрацю та спільне навчання учнів разом з вчителями. Програма включала практичні заняття з фізики та астрономії, наукового фотографування, майстер-класи «Математичний хендмейнд» та «Методика динамічного моделювання» і ще багато цікавого.

Одним із улюблених занять став ТЮФ (турнір юних фізиків), де старші учні мали змогу проявити себе в ролі доповідача, опонента та рецензента під час розв’язання експериментальних задач. Вітаємо Аннаєва Данііла, який в цьому фізичному бою разом зі своєю командою зайняв І місце та став кращим доповідачем турніру.

Молодші учні свої знання з фізики та вміння вести дослідницьку роботу могли проявити під час конкурсу експериментальних задач. В цьому конкурсі І місце зайняла Хомуха Вероніка, а ІІ – Хорольська Вероніка.

Особлива атмосфера була під час астрономічних спостережень з телескопом. Учні мали змогу навчитися працювати з телескопами, проспостерігали за Сонцем та Місяцем, побачили Сатурн з його неперевершеними кільцями, Юпітер та чотири його галілєєвські супутники, зірки та туманності. Аннаєв Данііл та Хомуха Вероніка отримали Грамоти за високі досягнення в освоєнні курсу «Астрономія з телескопом та без нього».

Багато вражень залишилося і після відвідування музеїв, зокрема музею підприємства «Мотор Січ», де учні та вчителі мали змогу познайомитися з історією розвитку вітчизняної техніки протягом ХІХ-ХХІ століття. Двигуни (від найпростіших до сучасних), літаки та гелікоптери, військова техніка, фотоапарати та багато інших експонатів викликали не лише зацікавленість, а й бажання дослідити, пізнати технічні закономірності, спробувати свої сили у технічному винахідництві.

Неперевершені враження від роботи Школи і у вчителів Тетяни Бондарчук та Марії Драмарецької: дуже сподобалася нестандартна форма проведення цієї школи, коли вчителі мали змогу навчатися разом з учнями. За їх словами, роботу школи можна охарактеризувати як практикум-інтенсив, де була можливість не тільки отримати нові знання зі STEM предметів, а й побачити нестандартні форми роботи з обдарованими учнями та оцінити їх ефективність зсередини. Вони впевнені, що цей досвід та отримане натхнення допоможе їм у впровадженні STEM-освіти та роботі з учням.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *