До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

Всесвітній день боротьби проти туберкульозу встановлений Всесвітньою організацією охорони здоров’я, який відзначається щороку 24 березня в ознаменування того, що цього дня у 1882 році лікар Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу — туберкульозну бацилу.

Це стало першим кроком на шляху діагностування і лікування небезпечного захворювання.

Метою Всесвітнього дня боротьби проти туберкульозу є підвищення обізнаності про глобальну епідемію туберкульозу і зусилля по ліквідації цієї хвороби. В даний час одна третина світового населення інфікована туберкульозом. Організації і країни, що борються проти туберкульозу, проводить цей День з метою привернення уваги до масштабів цієї хвороби і способів її профілактики та лікування.

В 1895 році відомий німецький вчений Рентген відкрив промені, пізніше названі його іменем. І в тому ж році отримав першу рентгенограму, що дозволило лікарям в подальшому використовувати цей винахід для діагностики туберкульозу.

Основний метод виявлення туберкульозу у дітей це щорічне проведення проби Манту (туберкуліно-діагностика).

Як вберегтися від туберкульозу:

Турбуватися про своє здоров’я: правильно харчуватися, займатися фізкультурою, спортом, закалюванням, дотримуватися особистої гігієни, бувати на свіжому повітрі, своєчасно звертатися до лікаря при появленні симптомів будь-якого захворювання.
Категорично уникати можливості залучення до шкідливих звичок (паління, вживання або вдихання токсичних речовин та ін.)!
Щорічно досліджуватися на туберкульоз шляхом проведення проби Манту (в школі або в поліклініці за місцем проживання). Підліткам проводиться флюорографічне дослідження.
Не відмовлятися в зазначених випадках від щеплення проти туберкульозу (БЦЖ).
Негайно звертатися до лікаря при виявленні симптомів, підозрілих на туберкульоз, або у випадку контакту з хворим на туберкульоз.
В яких випадках слід звертатися до лікаря – дитячого фтизіатра:

При виявленні вперше у житті позитивної реакції на пробу Манту (ущільнення) на місці її проведення.
У випадку збільшення розмірів проби Манту при щорічному її проведенні.
У випадку, якщо на місці проби Манту з’являється ущільнення (папула) великих розмірів (17 мм і більше), а також пузирьок або ранка (язва).
Якщо Ви зустрілися з хворим на туберкульоз або з хворими на туберкульоз тваринами.
Якщо у Вас маються симптоми, які можуть мати місце при туберкульозі.
В тому випадку, якщо мається довготривале захворювання легень, яке не піддається звичайному лікуванню.
Направлення до фтизіатра і необхідні документи видає лікар дитячої поліклініки або шкільний лікар.

У випадку, якщо дільничний або шкільний лікар направив Вас до лікаря – фтизіатра, не відкладайте це відвідування. Процедура первинного обстеження, як правило, не складна. Вона не доставить Вам неприємних почуттів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *